1994. május 15., vasárnap

II. kolozsvári Mátyás napok - májusban

1994. május 13–15. MÁTYÁS‑NAPOK
Péntek. Ekkor volt a megnyitó, magyar, román és német szövegek hangzottak el, énekelt a Báthori líceum kórusa, Náci furulyált, s mi is bemutattunk néhány táncot. Helyszűke miatt csak a The Gelding of the Devil, s a Basse Danse egy páras változata szerepelt a műsorban.
Szombat. Sajnos, Kóka Rozália nem tudott eljönni, ezért módosítani kellett a teljes délelőtti műsort: a bukarestieket áttettük délutánra. Elhangzott a két dolgozat, a többi időt táncok (Branle‑ok) töltötték ki.
Délután volt a régizene együttesek műsora, ekkor mutattuk be a néhány – udvarjelenetbe ágyazott – táncot. Jól sikerült a műsor, bár sokan kevesellték a táncokat. A hoppmester szövege részben korabeli szövegekből, részben pedig erre az alkalomra írt régies stílusú versikékből állt (Zsuzsa keverte-költötte).
Vasárnap. Délelőtt a színisek bemutatták a misztériumjátékukat a Ref. Romkertben, s nagy sikert arattak vele. Délután reneszánsz vásár volt, ami szintén jó lett. Volt íjászverseny, kötélhúzás, kalodába zárás, Rómeó és Júlia (erkély-jelenet) dobokkal előadva, tánc, jóslás, (engedélyezett) “koldulás”; mézeskalácsot, bőrből, fából és textilből készült árut (elsősorban “ruházat‑kiegészítőket”, esetleg: pótlókat) lehetett vásárolni, de aki megfizette, azt le is rajzolták a képzőművészetis diákok. Nagyon sokan segítettek (nevüket lásd a mellékelt műsorfüzeten), itt Augustint kell mégis külön megemlíteni, aki a Mátyás‑plaketteket elkészítette.











Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Jubileumi Alkotói Ösztöndíj Gála - Communitas

  Mint az első ösztöndíjasok egyike, megtisztelő felkérésnek tettünk eleget, mikor elfogadtunk a Communitas Alapítvány felkérését, hogy rene...