1998. január 11., vasárnap

Krónika - 1998 január-augusztus



1998. január–február
Pangás …

1998. március 1–2. Gábor
Nagy örömünkre minden egyéb híresztelések ellenére mégis megérkezett Gábor, és tartott egy alapos bemelegítőt, illetve megtanított egy új pavane-t, gaillarde-ot és allemande-ot két párra írva. (Ezt mi kértük, ugyanis általában ennyi ember képes egy-egy meghívásnak eleget tenni.)
Közben a szülőházban megrendezett fotókiállítással megkezdődtek a Mátyás-napok is.

1998. március 7. Transilvania Renata
A Mátyás-napok hagyományos ünnepi hangversenyén ezúttal három együttes vett részt: a Musica Historica, a Collegium, a Minium, valamint Kobzos Kis Tamás. A meghívottak felváltva zenéltek, és ha sikerült volna azonos hangerővel énekelniük, egészen jó lett volna.
Az Amaryllis is jelen volt egy tánc erejéig, a Casulle la Nouvelle c. basse danset sikerült megtanulni a Gábor könyvéből egy párnak (Zsuzsa, Árpádka) – a tánchoz a Musica Historica zenélt. Nagyjából egyenlő esélyekkel indultunk: ők is, mi is az utolsó pillanatban tanultuk meg.
A koncert előtt és alatt rajzkiállítás, illetve bábelőadás volt az emeleten a gyermekeknek. Koncert után táncház következett és tortázás, melyen egy kissé összemosódott a gyermekprogram a nagyokéval, ami egyes szülők szerint káoszt eredményezett. Ezúttal nem egy nagy torta volt, hanem több kicsi, de korántsem 55, mint azt szerettük volna. A táncház után elmentünk Bak Mártiékhoz vacsorázni és zenélgetni.

1998. július 3–4. Csíkszeredai Régizene Fesztivál
Szokásunkhoz híven ide is részletekben érkeztünk. A péntek koncertekkel és lötyögéssel telt el, estére megérkezett a társaság másik fele is. Kicsit aggódtunk, mert éjfélkor még híre-pora nem volt a Historicának, akikhez meglehetős függőségi viszony fűzött. De bizakodtunk.
Szombat. Egy kényelmes reggeli, némi antikváriumozás és sétafika után összetalálkoztunk Enyedi Zsolttal, és attól kezdve lépésenként egyéb kedves ismerősökkel is, többek között Historicáékkal, akik sok kilométert és mikrobuszt hagytak maguk mögött, hogy ideérhessenek.
Gyorsan összepróbáltuk a műsort. A koncert jó lett, sikerünk volt, végre teljes mértékben meg lehetett bízni a zenében, és ez érződött a mozgáson. Előadás után – bár ez nem volt benne a fesztivál műsorában –, mégis tartottunk egy reneszánsz-moldvai táncházat, mert sokan kérték. 2 óra tájt a szokásos kellemes hullafáradtsággal aludni tértünk.
Vasárnap. Ez a nap a barátkozásnak volt szentelve, mint Anikó nénitől megtudtuk. E célból – a Musicáék rövid csíksomlyói szereplése után (az 1000 Székely Leány találkozón fellépett az együttes 3 férfi tagja) – Szépvízre mentünk. Ebédeltünk, beszélgettünk és többrendbélileg megáztunk.
A mi segesvári jelenlétünk a Historicáékéval ellentétben kétségesnek látszott, nem nagyon értettük, hogy miért, de úgy tűnt, az idén egyszerűen nem akarnak meghívni.

1998. augusztus 7–9. Apáca
Anikó néni, Ági, Csilla és Anikó lementek Apácára, az Apáca-napokra, és egy egypáras erejéig fel is léptek (Ági, Csilla). A zene kazettáról ment.

1998. augusztus
Végül kiderült, hogy mégis nagy szeretettel várnak Segesvárra. Mit tehettünk hát, gőzerővel próbálni kezdtünk. 16–17. századi műsorunk volt: Branle-szvit (tutti), Canario (Ági, Árpádka), So ben (Zsuzsa, Pistike), Allegrezza (Ági, Anikó, Zsuzsa), Contrapasso (lányok, Csilla), Bizzaria (Julika, Tomi, Kitty, Árpádka), Rednex (Julika, Tomi, Kunika, Árpádka, Anikó, Pistike).

1998. augusztus . Konstanca
Kunika és Árpádka elmentek Endréék meghívására Konstancára. Erre az alkalomra a sikerszámuk (Canario) mellett még egy teljesen új táncot is kidolgoztak, a Spagnolettát. Nagy sikerük volt, az ottani tömeg nagy része még nem látott ilyet (de nem csak ezért).

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Jubileumi Alkotói Ösztöndíj Gála - Communitas

  Mint az első ösztöndíjasok egyike, megtisztelő felkérésnek tettünk eleget, mikor elfogadtunk a Communitas Alapítvány felkérését, hogy rene...