1998. augusztus 21., péntek

A KÖZÉPKORI KULTÚRA NAPJAI SEGESVÁRON



1998. augusztus 21–23. Segesvár
Az Amaryllis nagy és a Minium kis része pénteken érkezett Segesvárra. Ahhoz képest, hogy mennyi ellentmondásos hír érkezett, aránylag gyorsan elszállásolódtunk. Nagy örömünkre még délben összetalálkoztunk Historicáékkal (a továbbiakban ’MusHist’), kik már javában idegeskedtek az aznapi koncert miatt. Mivel ebéd veszélye nem fenyegetett, bőven volt időnk szétnézni és megállapítani, hogy Segesvár és a fesztivál jellege semmit nem változott. Csak a szponzorok kiléte módosult, illetve a színpad fekvése és állaga – de ez utóbbi korántsem előnyére.





A nap fénypontjának számunkra természetesen a MusHist-koncert ígérkezett – nem csalódtunk. Sokan összegyűltek a térre, voltak olyanok, akik emlékeztek rájuk ’96-ból.
Vacsora után moldvai táncházat rendeztünk – magunknak. A tömeg ugyanis, egy-két illuminált elem kivételével, előadásnak tekintette a bulit, és az egyes táncok végét szépen megtapsolta, de egyébként semleges maradt. Néhány kitartóbb ember elment a Phoenix-koncertre is.
Szombaton megnéztük egy német reneszánsz együttes (La Goia Gratioza [?]) műsorát, és mindannyian úgy vélekedtünk, hogy elég gyengék. Különösen az volt számunkra visszatetsző, hogy középkori táncok címén még angol kontratáncot is jártak. Viszont mutatós ruháik és külföldi voltuk miatt aránylag sikeresen szerepeltek. Tánc-stílusukról elég idézni a 22-es c. lap beszámolójában használt kifejezést. Ott ugyanis – nyilván jó szándékkal – mozgásuk statikus voltát dicsérik...
Délután két koncerten is voltunk: a MusHist a Vártemplomban lépett fel, a Minium pedig a “Bástya Színházban”. Elragadtatásunk újfent nem ismert határokat, egyre bizakodóbban néztünk a másnapi előadás elé(be). A szervezők féltő gondoskodásának köszöhetően ezúttal már mi is vacsoráztunk, utána pedig némi vacilla után próbálni kezdtünk, és próbáltunk is kb. éjjel 2-ig. Ezután “néhány kitartóbb ember” (NB. nem ugyanaz a néhány, aki péntek éjjel) sörözni ment.
Vasárnap délelőtt szakadt az eső és mi próbáltunk. Egyre jobban nézett ki a műsor, kezdtük sajnálni, hogy az eső miatt nem lesz belőle semmi.
A délután a szervezők utáni rohangálással és MusHisték részéről próbaszerűséggel telt el. Kiderült, hogy mégsem a szabad ég alatt lépünk fel, hanem egy teremben, ahol annak állapota miatt nosztalgiázhattunk egy kicsit, a Megéneklünk Romániára emlékezve. A tévé okult a MusHist templomi előadásán szerzett tapasztalatokból (az utókor kedvéért: a. m. lekésték), és már fél órával a kezdés előtt ott volt kábelestül-kamerástul-aggályostul.
Nagyon sikeres előadás volt, utána persze “összprofilunkhoz” illően gigantikus táncház.
A tévés hölgy részéről pedig elhangzott az év aranyköpése: nagyon ügyesek voltunk és szépen mosolyogtunk, ahhoz képest, hogy kisebbségiek vagyunk...
Este még egy utolsót buliztunk, ezúttal a változatosság és interkulturalitás jegyében mezőségi táncházzal. Közben Anikó néni és Csörsz – nagy megkönnyebbülésünkre – megváltotta a világot, ezt se kell nekünk.
Reggel érzékeny töröksíp- és dobszóval búcsúztunk MusHistéktól...
















Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Jubileumi Alkotói Ösztöndíj Gála - Communitas

  Mint az első ösztöndíjasok egyike, megtisztelő felkérésnek tettünk eleget, mikor elfogadtunk a Communitas Alapítvány felkérését, hogy rene...